“Thuis of in een Rouwcentrum”

11-01-2019

Thuis of in een Rouwcentrum

Thuis of in een Rouwcentrum opbaren en wat betekent het? Opbaren is letterlijk het ‘op een baar leggen’ van een overledene. Het maakt deel uit van het afscheidsritueel rond het overlijden en opbaren kan op verschillende plaatsen en manieren. Meestal wordt er gekozen om thuis of in een rouwcentrum op te baren. Maar wellicht kan een kerk, clubhuis of een verenigingsgebouw ook. Al wordt hier nog niet zo vaak gebruik van gemaakt in mijn beleving. Het opbaren wordt in de regel verzorgd door een uitvaartondernemer, maar kan ook gedaan worden door nabestaanden. De overledene kan in bed, in een kist of op een opbaarplank worden opgebaard.

Thuis opbaren

Vroeger was thuis opbaren heel gewoon. Tot op de dag van vandaag kiezen mensen in veel gevallen voor thuisopbaring. Al kan ik me voorstellen dat er in sommige situaties niet voor gekozen wordt of er geen keuze is. Dit kan verschillende redenen hebben. Denk bijvoorbeeld aan een te kleine ruimte thuis, verschillende meningen, niet toegestaan in de woning/appartement en ga zo maar door. Ik heb daar zelf ook nooit bij stil gestaan maar het is niet voor iedereen zo vanzelf sprekend.
Het is natuurlijk fijn om de overledene dicht bij je te hebben en in een vertrouwde omgeving afscheid te nemen. Maar hierbij moet je wel duidelijk zijn in de speciale bezoekregeling, waarbij anderen op bepaalde tijden afscheid kunnen nemen of men moet het juist prettig vinden dat anderen langs komen wanneer ze maar willen. De periode van afscheid nemen is kort en er moet veel geregeld worden, dit is heel intensief en het zal daarom ook niet als eerste aangeraden worden.

Rouwcentrum

Steeds meer rouwcentra in Nederland bieden nabestaande de mogelijkheid om 24-uur per dag bij de overledenen te zijn. Daarvoor hebben ze een zogenoemde 24-uur rouwsuite. Hiervan krijg je een sleutel waarmee je zonder aankondiging naar binnen kunt. Ook zijn er rouwcentra die geen 24-uurs hanteren maar 12-uurs ( 09.00 – 21.00) of op afspraak, bijvoorbeeld tussen 3 en 4. In de rouwsuites zijn vaak middelen aanwezig om het persoonlijk te maken, denk hierbij o.a. aan muziek of religieuze spullen. Nabestaande hebben alle vrijheid om te kiezen voor een rouwcentrum naar keuze.

Mijn gedachte over opbaren

Zoals ik er nu over denk, verwacht ik dat het thuis opbaren wordt. Dicht bij elkaar in vertrouwde omgeving afscheid nemen. Vroeger lag mijn oma opgebaard in de rouwsuite van Asten. Ik kan me er niet veel meer van herinneren en de reden weet ik ook niet. Toch eens navragen bij mijn ouders.
Ik werd gevraagd om mee te helpen met de open dag van het vernieuwde Rouwcentrum in Asten op 23 december 2018. Ik herinnerde me niets van die tijd van ons oma en nog minder na de verbouwing. Maar wat is het mooi en ook dit zou een optie kunnen zijn voor mij.
Wat de keuze ook wordt, wel moet het gezellig worden aangekleed met o.a. een mooie kist, kaarsen, muziek, eten en een drankje. Zodat mensen een praatje kunnen maken met elkaar en oude herinneringen kunnen ophalen en steun bij elkaar kunnen zoeken. Het moet een fijne sfeer zijn en erg laagdrempelig. De dood blijft lastig voor vele en vooral als het dichtbij komt.

Heb jij er wel eens over nagedacht?

Mocht je vragen hebben over unieke & persoonlijke uitvaartkisten dan mag je me altijd mailen: info@viek-uitvaartkisten of stuur een appje 06-19967290.

Groeten Lieke van Viek

rouwcentrum someren viek uitvaartkisten

 

 

Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp