“Vergoeding uitvaartkist: hoe werkt het?”

02-09-2019

Vergoeding uitvaartkist, hoe werkt het?

Het kiezen van een mooie uitvaartkist is geen gemakkelijke opgave. Gelukkig kan ik je helpen bij het samenstellen van een unieke kist.
En wist je dat de kosten van de kist meestal worden gedekt door de uitvaartverzekering van de overledene? Toch kunnen hier soms wat voorwaarden aan kleven.
Daarom leg ik hieronder uit welke soorten uitvaartverzekeringen er zijn en waar de verschillen zitten in dekking en keuzevrijheid. Dan weet je precies waar je aan toe bent.

Naturaverzekering

Bij een naturaverzekering is vooraf bepaald hoe de uitvaart er ongeveer uit komt te zien. Deze verzekering bestaat uit een vast pakket van producten en diensten, zoals een afscheidsplechtigheid, opbaring, de rouwstoet, bloemen en catering. Ook de uitvaartkist maakt onderdeel uit van de vergoedingen.Bij een naturapolis is de prijsklasse voor de kist vooraf bepaald. Hier is eigenlijk niet meer van af te wijken tenzij je zelf geld bijlegt. Daarnaast zijn er bij de natura uitvaartverzekeringen afspraken gemaakt met bedrijven die de grafkist leveren. Het komt er kortweg op neer dat je met een naturaverzekering eigenlijk weinig keuzevrijheid hebt wat betreft het kiezen van een kist.

Kapitaalverzekering

Een kapitaalverzekering kent wel volledige keuzevrijheid bij het kiezen van een uitvaartkist. Bij dit type polis is niets van te voren vastgelegd. De uitvaartverzekeraar keert na overlijden van de verzekerde een bedrag uit aan de nabestaanden.Het geldbedrag dat de nabestaanden ontvangen  mogen zij volledig naar eigen wens gebruiken. Ze kunnen dus zelf op zoek gaan naar een kistenmaker (https://www.viek-uitvaartkisten.nl) bepalen zelf hoeveel geld ze willen besteden aan de kist.

Combinatieverzekering

Bij een combinatieverzekering is een deel van de dekking in natura en een deel in kapitaalvorm. Het kapitaaldeel is dus vrij besteedbaar en kan worden gebruikt voor het aanschaffen van een uitvaartkist.
Let er wel even op dat er in het naturadeel mogelijk al een dekking is opgenomen voor de grafkist. Voor zover dat kan wil je die wel benutten. Neem hiervoor contact op met de uitvaartverzekeraar.

Uitvaartverzekering kiezen

Heb je nog geen uitvaartverzekering? Dan kan het raadzaam zijn om bij het kiezen van zo’n polis rekening te houden met de keuzevrijheid bij een uitvaartkist. Heb je op dit moment een naturaverzekering? Dan is het mogelijk om een extra geldbedrag bij te verzekeren, zodat je nabestaanden eventueel zelf een kist mogen kiezen en samenstellen.

Meer informatie en vergelijken: Uitvaartverzekering.nl

Groeten Lieke van Viek

Lieke-Viek

Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp