“Waarom start ik niet voor mezelf?”

12-10-2018

Waarom start ik niet voor mezelf

De vraag die ik regelmatig aan mezelf stelde was ‘waarom start ik niet voor mezelf?‘. De eerste gedachtes die daarbij door mijn hoofd spookten waren onder andere onzekerheid, geen vast contract en geen vast inkomen. Ik denk dat de meeste mensen/ondernemers dit gevoel wel herkennen. Het is ook niet een stap die je zomaar maakt, althans ik niet. Ik heb daar goed over nagedacht en er is het een en ander aan vooraf gegaan. Zo heb ik veel gelezen op internet over vragen over de start van mijn eigen bedrijf.
Ik werkte 12 jaar lang voor hetzelfde bedrijf. In die 12 jaar heb ik veel mogen leren, ontdekken en groeien. Maar toch wilde ik liever een kleine baas zijn dan een grote knecht. De voldoening na een werkdag was niet meer voldoende. Mijn creativiteit en ondernemerschap kwamen niet tot uiting. Ik had het goed naar mijn zin met leuke collega’s, maar toch ontbrak er iets. De gedachte in mijn hoofd voor een eigen uitvaartkistenlijn kon ik niet meer weg stoppen. Tot het moment daar kwam, ik moest en zou het gaan doen!

Hoe het idee ontstaan is:

In 2012 is het idee van ‘VIEK Uitvaartkisten’ al ontstaan. Met het overlijden van een dierbare heb ik mezelf de vraag gesteld ‘wat voor uitvaartkist zou ik eigenlijk willen?’. Ik zag op dat moment niet de juiste uitvaartkist in het boek van de uitvaartverzorger. Wat natuurlijk heel jammer is. Ik heb niets met ‘satijn’ of ‘ongebleekt katoen’ en dit zag ik telkens terug komen in de uitvaartkisten. Het mag van mij allemaal wat vrolijker, het is al zwaar genoeg om iemand te verliezen. De vrijheid en het samenstellen van een uitvaartkist, miste ik destijds heel erg. Het bleef door mijn hoofd spoken om hier iets mee te doen. Ik was nog niets tegen gekomen waarvan ik dacht, ‘Ja, dat is het’. Daarom heb ik mijn stoute schoenen aangetrokken en heb ik het bedrijf ‘Viek Uitvaartkisten’ in oktober 2017 in geschreven bij de KVK.

Waarom dacht ik over een uitvaartkist na?

Het is lastig om er over na te denken wanneer je er niet mee bezig bent of mee bezig wilt zijn. En waarom ik er mee bezig was/ben vind ik lastig om te omschrijven. Ik heb de ‘dood’ altijd al interessant gevonden. En aangezien ik graag de touwtjes in handen heb, dacht ik dat het handig zou zijn als ik daar ook vast over na zou denken, zodat ik niet te veel bij mijn nabestaande neer leg. Zij hebben het al moeilijk genoeg op dat moment. En een mooi en waardig afscheid, ik vind gewoon dat ik dat verdien! Ik ben (nog) niet getrouwd maar zelfs daar zou ik de touwtjes in handen hebben en alles willen regelen. Het moet kloppen, bij elkaar passen en een herinnering zijn. (Zelfs mijn vrijgezellenfeest zou ik willen regelen.)

Het is niet vanzelfsprekend!

Toch is het niet voor iedereen vanzelf sprekend om de ‘dood’ bespreekbaar te maken. Wat begrijpelijk is. Je leeft nu, dus waarom zou je erover nadenken? En als het je niets uitmaakt dan al helemaal niet. Toch ben ik het daar niet mee eens. Het gaat niet alleen over jezelf maar ook over je naasten. Je helpt hen er ook mee. Zij blijven tenslotte achter en komen dan voor veel keuzes te staan. Het voordeel als je erover praat is dat je naasten beter weten wat je wel en niet zou willen waardoor zij de keuzes gemakkelijker kunnen maken en zo een mooi en waardig afscheid krijgen. Wat tevens helpt bij het verwerkingsproces.

Waarom start ik niet voor mezelf? DE vraag die lang door mijn hoofd gespookt heeft maar nu toch uit is gekomen. Zo trots dat ik dit met beide aangrijp en een verschil mag maken.

Denk je er wel eens over na wat je belangrijk vindt als je er niet meer bent?

Mocht je vragen hebben over de unieke & persoonlijke uitvaartkisten dan mag je me altijd mailen: info@viek-uitvaartkisten of stuur een appje 06-19967290.

Groeten Lieke

 

waarom start ik niet voor mezelf blog viek uitvaartkisten

 

Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp