• Voor 15:00 besteld, morgen in huis (Uitzondering Wk33,34 & 35)
  • Gratis verzending van wade (binnen NL)
  • Persoonlijk contact
  • 24/7 bereikbaar via WhatsApp

Wat is een lijkwade?

23-11-2021

Wat is een lijkwade? Een lijkwade, wade, uitvaartwade of afscheidswade wade is een rechthoekige doek van ongeveer 3m x 3m dubbel gevoerd en van zachte stof waar een overledene bij een opbaring of een afscheidsceremonie in kan worden gewikkeld. Op deze pagina geven wij uitgebreid antwoord op deze vraag.

Waarom een wade en geen kist?

Het fijne van een lijkwade is dat de overledene tijdens het afscheid dichterbij is dan wanneer deze in een afgesloten kist zou liggen. Een kist zijn we gewend en een wade is voor veel mensen onbekend. Een overledenen als het ware ‘zien’ liggen tijdens een afscheidsdienst schrikt voor veel mensen af. Terwijl de wades van Viek dubbel gevoerd zijn kun je er juist voor kiezen om de overledenen zo te wikkelend dat de contouren van het lichaam niet tot nauwelijks zichtbaar zijn. Het nodigt juist meer uit om de overledenen nog een laatste keer aan te raken. De wade is een perfecte middenweg tussen afstand en nabijheid.

Lijkwade Brique - Viek! Lijkwade Blauw | Viek uitvaartkisten!

Kun je zelf inwikkelen?

Het fijne aan een wade is dat er geen harde regels zijn bij het sluiten/inwikkelen van een afscheidswade. Alles is goed, zolang de wade maar gesloten is. Het is een intens en troostend ritueel en het wordt vaak als een mooie ervaring beschouwen. Elke dag een stukje toedekken en langzaamaan afscheid nemen van je dierbare. Er zijn veel mogelijkheden, denk hierbij aan linten om extra te sluiten, bloemen welke je tussen de naden van de wade schuift of een bloemenzee over de wade bij de afscheidsceremonie doordat iedereen een eigenbloem meeneemt. Als je voor een wade van Viek kiest ontvang je ook een vouwwijze voor het opbaren en voor het sluiten van een wade.

Opbaarplank

Tijdens een uitvaart met een lijkwade ligt het lichaam op een draagbaar. Zo’n baar, of opbaarplank, is meestal een vlakke bodem met in sommige gevallen opstaande rand. (ook wel dienblad genoemd) . Er zijn veel verschillende opbaarplanken. Dit geeft een veel opener karakter dan bij een gesloten kist. Er zijn verschillende soorten baren beschikbaar.

opbaarplank Viek volledig - Viek Uitvaartkisten

Heb je nog meer vragen? Neem dan gerust contact met me op. Ik ben te bereiken via e-mail & telefoon.

Liefs Lieke

Vragen of afspraak maken?

Stuur mij een bericht op Whatsapp