“Zo makkelijk is het nog niet”

10-02-2019

Zo makkelijk is het nog niet

Sta jij er weleens bij stil? Een tijdje geleden plaatste ik een Poll over het volgende:  ‘Hecht je waarde aan milieuvriendelijke aspecten bij een uitvaart?’. Zo gemakkelijk is het nog niet. In mijn beleving een lastige vraag. Omdat we niet elke dag stilstaan bij de dood, laat staan een uitvaart en dan ook nog eens nadenken over wat wel en wat niet goed is voor het milieu. De dood is vaak al moeilijk, soms nog taboe en vaak een drempel om te bespreken. Want wanneer heb je het erover. Vaak pas als er iemand in je omgeving overlijd of ziek is. Dan zou er een reden voor kunnen zijn.

Het is allemaal nog niet zo makkelijk

Sinds de start van mijn onderneming ben ik er mee bezig.  Zoveel mogelijk natuurlijke, milieuvriendelijke materialen. Al valt dat niet mee. Iedereen heeft wensen en soms gaat het ‘mooie’ voor het milieuvriendelijke. Waar ligt de grens en wie spreekt de waarheid. Is cremeren of begraven beter voor het milieu? Is het zo dat een milieuvriendelijk product nu schadelijker is bij een crematie? In mijn zoektocht afgelopen jaar ben ik erachter gekomen dat iedereen een eigen mening, ervaring en gedachten heeft. En als we iemand verliezen hebben we te maken met emoties en gevoel.  Vaak is het hoe duurzamer, hoe duurder. We zouden het eigenlijk moeten omdraaien, maar helaas is dat in veel gevallen nog niet zo.
Natuurbegraven is een mooi voorbeeld daarvan, alleen moet iedereen zich wel aan de regels houden.  En wat dacht je van die stoffen die in ons lichaam zitten? Of de rouwstoet die ar een natuurbegraafplaats rijd? Het vervoer is notabene de grootste milieuvervuiler. Wanneer doe je het goed? Op de website van de groene uitvaart staan enkele tips.
En laatst stond in het ED stond een artikel over tips voor een duurzame dood

Terugkijkend naar de Poll

Om terug te komen op de Poll, het was bijna 50% – 50%. De ene helft is er mee bezig en/of vind het belangrijk, de andere helft is er niet bezig en/of vind het minder belangrijk. We willen toch ook onze geliefden in hun mooiste kleren aan de laatste reis laten beginnen? Maar… zijn die helemaal ecologisch? Je wilt het beste voor de nabestaande en wat hij/zij hadden aangegeven.
Conclusie is, dat het allemaal nog niet zo makkelijk is…
Zo is er binnen onze branche een levendige discussie over duurzaamheid. De onderzoeken zijn nog steeds onduidelijk, zo blijkt het ook uit het artikel in trouw.
Als ik kijk naar mezelf en hoe milieuvriendelijk ik ben, ben ik van mening dat het nog meer en beter kan. Ik houd rekening met
afval scheiden maar ook om minder afval te creëren. Vaker de fiets of de benenwagen pakken in plaats van de auto en mijn energieverbruik houd ik in de gaten.

Het heeft me aan het denken gezet

Maar waar ik geen rekening mee hou is, met het kopen van kleding. Ik ga naar de bekende winkels en shop met regelmaat online. Tot dat ik laats een documentaire zag op NPO3 ‘Genaaid’. Ik stond er nooit zo bij stil, maar het heeft me geraakt en aan het denken gezet. De jonge meisjes die hele dagen achter het naaimachine zaten in barre omstandigheden, voor ons kleding te maken omdat wij met de mode mee willen gaan en alles nieuw en goedkoop willen hebben. Het is niet zo dat ik een kast vol schoenen of kleren heb, maar ik kocht wat ik mooi vond, maar dat ik nu meer ga kijken naar waar het vandaan komt en het niet direct weg gooi maar nog best een keer kan dragen heeft me wel aan het denken gezet.

Producten van Viek

Zo ook met de stoffen welke ik gebruik in mijn kisten moeten van goede afkomst zijn. Afgelopen week ben ik op pad geweest voor stoffen en ging in gesprek met de grothandels. Gelukkig hebben de stoffen een OEKO-TEX verklaring. Daar ben ik al blij mee want de stoffen worden gecontroleerd en in goede omstandigheden gemaakt. Dat we meer aan ons milieu moeten denken staat als pijl boven water.  Maar ik denk dat iedereen zijn eigen verstand kan gebruiken. Kleine stappen zijn al het begin en zo ook met de producten van Viek. Hier maken we ook kleine stappen naar milieuvriendelijkere producten maar wel met de gedachte en visie van Viek.  Binnenkort meer daar over…

Mocht je vragen hebben over unieke & persoonlijke uitvaartkisten dan mag je me altijd mailen: info@viek-uitvaartkisten of stuur een appje 06-19967290.

Groeten Lieke van Viek

Blog-Zo makkelijk is het nog niet-viekuitvaartkisten

 

 

Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp